Интересите на френските инвеститори в България са насочени към хранително-вкусовата промишленост и търговията.

Това каза днес в Бургас френският посланик Ив Сен-Жур. Дипломатът беше придружаван от Пол Енсенжер, ръководител на Регионални икономически служби на Балканския полуостров и Катрин Сюар, съветник по сътрудничеството и културната дейност.

Това е първото му официално посещение в областта. Посланикът се срещна с областния управител Любомир Пантелеев, след това бе при кмета Йоан Костадинов, а по-късно днес ще открие офис на Алианс Франсез в морския град.

На срещата си с Пантелеев Ив Сен-Жур каза, че французите са в процес на преоткриване на България. За три години туристите са се увеличили двойно. Те обаче предпочитат да почиват сред природа и на места с културно-историческо наследство, обясни дипломатът.

Той препоръча да се направи всичко възможно да се защитят природните резервати и паркове. Готови сме да инвестираме и подпомагаме опазването и съхраняването на вашите природни забележителности, допълни още Ив Сен-Жур. Френските предприятия започват активно да работят в България и се надявам скоро да стигнат и до Бургас, защото областта се развива с бързи темпове, каза Пол Енсенжер.

Според него техните инвеститори се интересували предимно от предприятия за колективно обслужване - пречиствателни станции, топлофикации, водоснабдяване, управление на отпадъците.