1.4 милиона души са отложили планирано пътуване или почивка в България в последната година от тях, близо 500 хиляди са онези, които са отложили и повече от едно пътуване или почивка.

1.2 милиона българи (около 22%) са отложили планове за чужбина, заради COVID-19. Това показват данните от ново проучване на "Галъп" - България от регулярната изследователската програма съвместно с туристическата индустрия. Проучването е с 1000 ефективни интервюта за населението на възраст 18+ г. в периода 18-24 март 2021 г.

Около 1.5 милиона планират море в България в започващия скоро летен туристически сезон. България явно се възприема като по-безопасен вариант, в сравнение с чужбина, а и въпросът с ограниченията все още крие много неизвестни. Мнозина предпочитат все по-индивидуални форми на туризъм. Ваксинационните паспорти събуждат полярни мнения.

Снимка 526757

Източник: gallup-international.bg

Според изследването 25% от пълнолетните българи са отложили поне едно планирано пътуване или почивка в България в отминаващата вече цяла година с коронавируса.

Притесненията остават. Близо половината от въобще планиращите някакво пътуване или почивка в чужбина в едните месеци, биха го отложили, ако ситуацията не се промени видимо.

В същото време само една трета от планиращите пътуване в България обаче биха отложили. България явно се възприема като по-безопасна дестинация. 29% даже твърдят, че с Ковид са преоткрили страната като добро място за туризъм.

Общо 1.5 милиона българи планират море през започващия скоро летен туристически сезон. Близо милион пък планират планина. Над 300 хиляди ще предпочетат спа туризъм. Около 200 хиляди - екскурзии сред природни и културни забележителности и т.н.

Туристическата активност все още е понижена спрямо времето преди кризата - както в страната, така и в чужбина. Има и променени стереотипи, според изследването.

Оказва се, например, че заради Ковид, мнозина вече споделят интерес към места за почивка с по-малко хора. 63% твърдят, че с идването на коронавируса са започнали да избягват многолюдните места. 34% все пак не изпитват такива притеснения.

Снимка 526760

Източник: gallup-international.bg

73% пък биха предпочели пътуване за почивка само с кола. 26% нямат такъв проблем. По-изолираните форми на туризъм стават и по-предпочитани.

Почти 2.3 милиона българи са виждали реклама на туризма ни - толкова сериозен дял вероятно е за пръв път.

Снимка 526762

Източник: gallup-international.bg

Все още българите са разделени по отношение на идеята за т.нар. "ваксинационни паспорти" или "зелени сертификати": 50% по-скоро са съгласни, 43% обаче са против.

Най-добрата новина обаче е, че близо една трета от пълнолетните българи декларират, че вече са изкарали болестта или са се ваксинирали с две дози. Това означава, че ако се реализира планът на властите за нови над два милиона ваксинации до началото на летния сезон, то нормализацията на живота ни като че ли е близко.

CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing); национална извадка (Абсолютната максимална грешка е ±3.1% при 50% дялове.