Има хотелиери, които са изразили желание да продължат да помагат на украинските бежанци. За момента няма затруднения с освобождаването на хотелските стаи от украинските бежанци. Това заяви пред БНТ доц. Румен Драганов, председател на Института по анализи и оценки в туризма.

Той обясни, че имаме изключително голям брой легла в хотелите. Вече започват едни големи намаления за върха на летния сезон през август месец, а причината затова е конкуренцията. Има стаи, които са започнали да се продават за 80 лева през месец август. Чадърите и шезлонгите във всички хотели са безплатни. Иначе около 25 лева ще струват два шезлонга и чадър.

Големият проблем е свързан със заплащането на персонала в туризма. За да се изравним с конкуренцията, трябва да имаме конкурентна цена на труда, за да не излизат българите в чужбина, настоя Драганов.

Летният сезон се очертава да е силен, като се движим с много високи числа. Имаме 30% повече туристи от съседни страни и сезонът ще бъде силен, но ще останем под нивата от 2020 г. - ще имаме свободни леглови капацитети.