Повече от 30 туристически обекта в зимния курорт Банско нарушават Закона за авторско право и сродните му права. Те нямат сключени договори с МУЗИКАУТОР за уреждане на авторските права.

Това констатира поредната проверка в ски градчето, осъществена от инспекторите от дирекция „Авторско право и сродни права" на Министерство на културата заедно с органите на реда и в координация с МУЗИКАУТОР - организацията, която защитава правата на композитори и автори на текст в България.

Според изчисленията на МУЗИКАУТОР родните и чуждестранни творци се ощетяват с над 120 хиляди лева на година от некоректните ползватели в Банско.

Според чл. 58 от Закона за авторското право за всяко публично излъчване на музикално произведения се дължат отчисления, припомнят от МУЗИКАУТОР.

Това включва използването на записи на музикални произведения на различни носители, радио и телевизионни канали и други като музикален фон или оформление на кафенета, ресторанти, барове, дискотеки, хотели, спортни съоръжения, изпълнения на живо и други.

Сред некоректните платци са известни големи луксозни хотели и комплекси. Един от нарушителите има над 160 луксозни стаи и апартаменти, три ресторанта и три бара.

Стойността на потенциален договор с този комплекс надвишава 10 000 лева годишно. Според тарифите на МУЗИКАУТОР дължимите суми от хотелските обекти се базират на броя звезди на хотела, броя легла и броя места в ресторантите и баровете.

Инспекторите от Министерство на културата повторно са проверили 8 обекта, които са били санкционирани след проверки миналата година, но все още нямат подписан договор с МУЗИКАУТОР. Сред повторните нарушители на закона има и известен хотел част от международна верига.

В следствие на миналогодишните проверки 8 от инспектираните хотели и заведения в Банско, сред които хотелите Бъндерица, Белвю и Тамплиер, са подписали договори с МУЗИКАУТОР и изплащат определените дължими средства на сдружението. Благодарение на близо 380-те проверки през 2008 г. постъпленията от търговски и туристически обекти от цяла България са се увеличили с 200%.

Проверките на ползватели са един от малкото механизми, с които разполага
Министерство на културата, за да се справя с некоректните платци.

„Очевидно те дават резултат, но все още има проверявани туристически и търговски обекти, които отказват да сключат договор с нас. Разбираме, че туристическият бранш също изпитва затруднения вследствие на световната криза и не иска да плаща, но законите в България трябва да се спазват.", обяснява от МУЗИКАУТОР. В момента се обсъждат варианти туристическите обекти да се задължат да плащат авторските права, не само по силата на действащия ЗАПСП, но и чрез промяна в Закона за туризъм.

В момента, по силата на ЗАПСП, на нарушителите, които не могат да представят договор с правоносителите на използваните от тях музикални произведения, се издават наказателни постановления и им се налагат глоби от 300 до 3000 лева.