Данните за лятото са позитивни. Прогнозата е за 5 процента ръст спрямо 2019 г. Това заяви министърът на туризма Илин Димитров, цитиран от БНР.

Той поясним че се очакват традиционните пазари, но и развиващи се като Полша, Чехия, Великобритания. Пазар Германия е с тенденция да надмине с 25 процента предходната година, допълни министърът. По думите му летният сезон ще бъде относително дълъг - от началото на май до края на септември.

Всяко препятствие пред туристите е проблем за сектора, посочи Илин Димитров. Когато границите падат - туризмът се увеличава, добави той, визирайки влизането на България в Шенген.

Министърът на туризма изрази задоволство от изминалия зимен сезон, въпреки липсата на сняг. Той уточни, че сме успели да задминем предпандемичната 2019-а с 9 процента.

По отношение на обучението на кадри в туристическия бранш, Илин Димитров бе категоричен, че то трябва да се постави на пиедестал. За да има качествен туристически продукт, връзката между бизнеса и образованието е от ключово значение, добави той.

Министърът каза още. Че до края на месеца се очаква да приключи пълната ревизия и одит с помощта на Националния оперативен щаб по отношение на програмата за настаняване на украинци.

Двама министри договориха повече лекари за летния сезон

Двама министри договориха повече лекари за летния сезон

Темата е била дискутирана и с ректорите на медицинските университети във Варна и Бургас