Лоша инфраструктура, недобра реклама, неяснота в държавната политика за субсидиране по 35 евро на седалка, проблеми с автопарка, с който се превозват туристите, както и неяснота дали хотелиерите ще получат дължимите им от държавата средства за настанените украински бежанци.

Това очертаха като основни проблеми пред туристическия бранш преди началото на зимния сезон представители на туроператорски фирми и хотелиери, които бяха изслушани от ресорната комисия по туризъм в Народното събрание.

"На първо място проблемите са в инфраструктурата на самите комплекси - пътища, озеленяване и т.н. Например ние работим основно с туристи от Прибалтика - Литва, Латвия и Естония. Нивата намаляват двойно - от 20-25 000 души годишно до 10-12 хиляди", посочи Бейзат Туналъ, управител на един от водещите туроператори у нас.

Друг проблем са и транспортните фирми, немалко от които оперират превозни средства на възраст 25-30 години, а цената на превоза е като за нови автобуси, изтъкна още той. И предложи - да се въведат критерии, според които по-стари от 5 или 10 години транспортни средства да нямат право да работят в сектор Туризъм.

Трябва да се предвидят в бъдеще и инфраструктурни проекти, които да нормализират ситуацията, като от ключова важност например е строителството на АМ "Черно море", която да реши проблема с натоварения трафик по Черноморието по време на летния сезон, настояват от бранша.

Най-големият проблем за нас в момента е рекламата на България като туристическа дестинация. Виждат се много хубави неща от Министерството на туризма по отношемние на увеличението на обема на реклама, това е правилният път, но все още обемът е крайно недостатъчен, изтъкна на свой ред Илия Илиев, представител на немска турагенция у нас.

Калин Сутев, управител на българския филиал на друг немски туроператор, пък изрично подчерта: "България стои много негативно като дестинация на немския пазар. Намираме се в много критичен момен по отношение на този пазар, който е основен."

Проблем според сектора е и неяснотата относно бъдещето на програмата за финансиране на туроператорите с 35 евро на седалка, разработена, за да компенсира отчасти загубите им по време на ковид пандемията.

Нерешен казус е и този с настаняването на украински бежанци в хотели по морето. Те имат срок до 15 ноември да се пренесат в държави почивни бази, а на хотелиерите Министерски съвет отпусна над 6,7 млн. лева по време на редовното си заседание в сряда.

"Нищо не е решено все още. Все още има неизплатени средства, които хотелиерите очакват да получат в минало време. Трябваше да бъде удължена тази мярка до 15-о число, за по-нататък не се знае какво ще се случи", каза пред News.bg след заседанието на комсията Бранимир Иванов от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

"Постоянно има коментари от хотелиери, че са в една несигурност и искат да знаят тази мярка докога ще продължи. Средствата, които са вложили вече в обслужване на хората, настанени при тях, са основно лични. Държавата трябва да ги компенсира, но как това ще се случи, не мога да ви кажа още", добави той.

От бранша настояват за ясна и конкретна позиция със срокове и параметри от страна на държавата. Сред исканията им са и промени в Закона за туризма, запазване на ставката от 9% ДДС за сектора, дългосрочна стратегия за развитие на туризма и др.