В момента страната ни се конкурира с Австрия за привличането на туристи през зимните месеци. Това стана ясно на пресконференция на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, съобщи money.bg 

В тази насока министър Трайков коментира, че в момента министерството се опитва да извади страната от клишето, че е евтина туристическа дестинация.

На срещата стана още ясно, че МИЕТ отчита ръст от 3.2% на приходите от зимния туристически сезон.  

Броят на туристите, посетили страната ни, се запазва като количество. 680 хиляди са туристите, посетили България през oтминалия  сезон.

Причината за по-добрите финансови показатели е, че туристите съчетават различни типове туризъм по време на почивката си - не само зимен, но и СПА, и културен, и селски.

Като определящ фактор за добрите резултати министър Трайчо Трайков посочи отпадането на визите за някои страни и кризата, тъй като хората предпочитат по-къси дестинации, и цената на туристическите пакети.

За периода декември-март на ден туристите от чужбина са харчили средно по 86 евро, а българите 24 евро, показва проучване, направено по поръчка на МИЕТ.

Друга причина, определяща по-високите приходи този сезон, е и фактът, че се е увеличил броят на туристите, които харчат повече на място - руснаци, украинци, румънци, гърци, сърби.  

Общо курортите ни са посетени от 680 000 туристи, което е донесло 189.8 млн. евро приходи. Българите за това време са похарчили в чужбина с 23 % по-малко от същия период на 2009г. - 130.3 млн. евро.

Това, което харесват у нас чужденците, е добрата кухня, доброто съотношение цени - качество на ски пистите, както и красивата природа. Като положителни са посочени и показателите за спокойствие и сигурност, местата за настаняване, както и факта, че обслужването се подобрява.

Неудовлетворение туристите изпитват от пътната инфраструктура, липсата на леснота при предвижване и условията за хора с увреждания.

Според направеното проучване българите предпочитат кулинарния туризъм. В повечето случаи те почиват по 3 дни и използват времето, за да се срещнат с роднини и приятели.

Чужденците почиват по седмица и предпочитат активната почивка или т. нар. приключенски туризъм. Те се възползват не само от зимните курорти за спорт, но и за СПА. Освен това практикуват културен и селски туризъм.