Новият туристически символ на София ще бъде макет на четирите основни религиозни храма в центъра на столицата, съобщи БНР.

Проектът носи името "София - Мъдрост в действие".

Той беше представен от столичния кмет Йорданка Фандъкова и главния архитект на столицата Петър Диков.

Очаква се инсталацията от макетите да е готова през април 2011г. и да бъде разположена под „Ларгото", като елемент от античния културен проект „Сердика".

Макетите на храмовете ще бъдат изработени в мащаб 1:25 и ще заемат площ от 100 кв. м. На телефони, инсталирани до конструкцията, ще може да се получава информация на пет езика за сградите, съдържащи се в нея.

Идейният проект предвижда на всяко стъпало, водещо към "наблюдателната" площадка, да бъдат изписани думите толерантност, търпение, диалог, благородство, знание, допълва БНТ.

Автор на проекта е Съни Сънински.

София е единственият европейски град, в чийто център на площ по-малко от 1 кв. км., паралелно и дружелюбно функционират синагога, джамия, православен храм и католическа катедрала, посочи той.

Компонентите, които ще изграждат тази макетна експозиция, ще бъдат звукова система, интерактивна, осветителна система, наблюдателна площадка, покриваща конструкция и така наречената зрителна зала, обясни още авторът на проекта.