От началото на годината досега над 200 000 души са изкачили скалния град Перперикон, предава кореспондентката на БНР, цитирайки данни от туроператори.

От туристически бранш смятат, че Кърджали е на път да постави рекорд по посещения на туристи.

Най-силният период за културно-историческия туризъм в района тепърва предстои, като Перперикон е един от най-посещаваните обекти.

Повишен интерес към местните исторически паметници отчита председателят на комисията по култура в Общинския съвет в Кърджали Георги Кючуков.

Той обясни, че причините за това са много, като на първо място поставя отворените проходи за Гърция. Кючуков отбеляза, че новите открития в подножието на Перперикон и разкритата там гробница са добили популярност чрез медиите. Той смята, че това също се отразява на потока от туристи.

От различни страни е туристическият поток, но българите са водещи. Оказва се, че те са най-предпочитани и за търговците, тъй като са най-харчещите и любознателни туристи.

Септември и октомври по принцип са най-силните месеци за културен туризъм в района. Не се очаква тази година да направи изключение от практиката.