За първите осем месеца на 2016 г България е посетена от над 6 млн. чуждестранни туристи. Цифрата бележи увеличение от 15,7% в сравнение със същия период на миналата година.

Българският туризъм отбелязва огромен ръст, като увеличението от последните 10 години е над 60%. Само за периода април – август чужденците, които са посрещнати у нас, са над 5,1 милиона.

Според оценката на Министерство на туризма това е най-успешният летен сезон.

Голям ръст се наблюдава на туристите от Германия, Полша, Чехия, Унгария, Словакия и др.

„Сега е важно да постигнем устойчивост на тези резултати. Във всички разговори, които имаме с големите туроператори, ни съобщават, че договарят по-големи цифри за следващия сезон, затова и браншът трябва да предприеме необходимите мерки като инвестиции в инфраструктура и кадри“, подчертава министър Николина Ангелкова.

Повече от 2,1 млн. българи са реализирали нощувки в местата за настаняване с над 10 легла за първите седем месеца на годината, което е ръст от 11%.

Наблюдава се и повишен интерес към културно-историческия туризъм, като позитивни резултати отчитат градовете Пловдив, Велико Търново, Габрово и др., стана ясно от думите на министъра.