Десетки български туристи бяха блокирани в испанския курорт Марбея в последния ден от почивката си. Снощи в българското посолство в Мадрид е постъпил сигнал от наши туристи за възникнал проблем с туроператорската фирма "Он травъл", която е отменила чартърните полети, с които туристите е трябвало да се завърнат в България.

По предварителна информация става дума за три групи българи, пътуващи по специална програма за възрастни "55+". По информация от представителя на туроператора групата от 36 туристи ще отпътува утре за България с редовен полет на "България еър.

Българският консул се срещнал с част от туристите, които вече се намират в хотел в Мадрид, за да им окаже съдействие. Изяснено е, че всички се намират в добро здравословно състояние.

От Министерство на външните работи съобщиха, че се намират в постоянен контакт с колегите си от икономическото ведомство с цел бързото разрешаване на проблема.

Опитите на news.bg да се свърже с туроператора за повече подробности и причините за отмяна на полетите бяха неуспешни, тъй като мобилният телефон за връзка с фирмата беше изключен.

Сънародниците ни са настанени в 4-звездния хотел „Консенсион" в центъра на Мадрид. На туристите е осигурена храна и вода, а след като пренощуват ще отпътуват за България, съобщават и от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Осъществена е връзка между пострадалите и Комисията за защита на потребителите в случай, че се наложи да се извършват допълнителни плащания. От КЗП са разяснили на туристите какви документи е необходимо да представят след завръщането си, за да получат сумите си обратно.

Съгласно Закона за туризма сумите трябва да бъдат възстановени от „Он травъл", ако това не се случи разходите се поемат от застрахователя на туроператора.

Останалите две групи български туристи, които имаха проблеми със заминаването си, пътуват към България.