От Планинската спасителна служба съобщиха, че всички ски курорти работят и условията по пистите са подходящи за зимни спортове.

От там казаха още, че хората все повече се вслушват в съветите за безопасен туризъм при влошени зимни условия.

Времето в планините е с променлива облачност, мъгливо и ветровито по високите части на планините със слаб снеговалеж и температури в сутрешните часове от порядъка на -3 до -13 градуса.

Условия за ски спорт има във всички ски центрове и курорти в страната, където съоръженията работят съобразно метеорологичните условия.

Не са подходящи условията за туризъм по високите части на планините, тъй като има опасност от измръзване и изгубване.

Карането на ски и сноуборд трябва да става само по обозначените за това места, съветват още от Планинската спасителна служба.

"Не сме получавали сигнали за закъсали туристи до момента. Не препоръчваме излизането до високите части на планините и заради фактът че се очаква нов снеговалеж", предупреди дежурният диспечер, цитиран от БНР. 

"Ако все пак туристите решат да се изкачват, препоръчваме да се информират на нашите телефони за обстановката в планините, да бъдат със добре заредени телефони и да съобщават намеренията си на близки и познати.

Така ще можем, когато попаднат в критична ситуация, да реагираме по-адекватно", обясниха още от Планинската спасителна служба.

По-рано днес стана ясно, че по високите части на планините има опасност от лавини.