След поредната среща за Банско между правителството, експерти, еколози и концесионери консенсус за ски зоната не се постигна. Въпреки всички уверения на експертите еколозите останаха със своите съображения в полза на прекратяване на концесията в Банско.

В заключителна пресконференция обаче министърът на околната среда и водите Ивелина Василева изрази притесненията си, че съществени неизпълнения на клаузите по договорите с концесионера много трудно могат да бъдат доказани и ако държавата прекрати взаимоотношенията, то хазната ще претърпи десетки милиона лева загуби.

Затова предложението на властта е да се постигне яснота по изначалните неточности в договора с фирмата „Юлен”. Василева е набелязала идеята да се изготви специална кадастърна карта, както и регистър на всички съоръжения на ски зоната в Банско.

По-рано
Правителството не иска да разваля концесията
за ски зоната в Банско.

Съдбата на туризма в зимния ни курорт събра министри, депутати, представители на концесионера фирма Юлен, община Банско и на еколозите.

анкета

Туризъм или екология?

Двете са неразделни 63.2%

Туризъм 16.8%

Екология 18.1%

Нямам отношение към темата 1.9%

Припомняме, премиерът Борисов тропна преди няколко дни, че ако не се постигне съгласие между всички страни по въпроса с концесията, той е ще я спре.

Според министъра на туризма Николина Ангелкова трябва да развиваме това, което имаме. Спирането на концесията ще доведе до милиарди преки и косвени загуби, притеснена е тя.

Ангелкова допълни, че от 1,2 милиона зимни туристи, почти половината са минали през Банско. Мнението на Ангелкова е, че лифтовете и пистите в България са крайно недостатъчни. По думите на министъра на туризма в България има едва 35 зони и 110 лифта, което ни отрежда на последното място в Европа от страните, развиващи зимен туризъм.

Колегата й спортен министър Красен Кралев пък изброи всички високи спортни постижения, които страната ни има в зимните спортни дисциплини. Зимните спортове са важни за социалния ни живот и за имиджа на България, длъжни сме спортистите, клубовете, децата да имат по-добри условия, отсече спортният министър.

Кралев отчете вчерашното постижение на Радослав Янков, спечелил Световната купа по сноуборд, като допълни, че въпреки успехите Янков се подготвя само в чужбина, тъй като в България няма нито една писта за сноуборд. Министърът акцентира върху факта, че 51 световни телевизии са излъчвали стартовете от Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско, което е най-голямата реклама за България.

Икономист номер 1 Божидар Лукарски също подкрепи концесията, а косвено - и втори лифт на Банско. Няма нужда от статистика, за да се докаже, че в Банско ски структурата е недостатъчна и развитието на лифтове е най-екологичният вариант, прецени той.

Реформаторите в лицето на Найден Зеленогорски застанаха зад искането за баланс - развитие на региона за спорт и туризъм, но при максимално високи условия за опазване на околната среда.

Председателят на икономическата комисия Петър Кънев се изказа доста остро. Според него не е работа на природозащитните организации да се занимават с офшорно законодателство. Кънев даде пример със световните компании Кока Кола, Крайслер и Фолксваген, които също имат офшорни собственици, но това не ги прави лоши.

От Община Банско изразиха притеснения, че докато се спори по въпроса, конкурентните ни съседки не спят и скоро ще загубим позициите си в зимния туризъм. Над 80% от хората в Банско искат развитие на ски зоните, това е марката ни за зимата пред Европа, смятат от общината.

Еколозите обаче смятат, че в националните паркове не бива да се строи. Тази теза застъпи Любомир Костадинов от Коалиция "За да остане природа в България". Ако има неточности в договора на концесионера, да се отстранят, поиска пък Тома Белев.

По-рано тази сутрин, часове преди събитието, те разпространиха свое изявление в което се посочва, че такива въпроси, касаещи бъдещото на Национален парк Пирин, не могат да бъдат разрешени, преди държавата да извърши пълна ревизия на концесията.

До този момент нито една държавна институция не си е свършила работата, за да може обществото и Министерски съвет да разбере как се изпълнява концесионния договор, заявяват природозащитниците.

Няма категорични доказателства, че концесионерът на ски зона "Банско" не е изпълнявал концесионния договор. Именно това е и причината да не бъде взето решение за разтрогването му. Това обясни в началото на дискусията за Банско в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) Мариета Немска, председателка на междуведомствената комисия, създадена да нищи проблемите на проекта за ски зона Банско.

Немска обясни, че в случай, че се предложело прекратяване на концесионния договор, трябвало да се обмислят много добре бъдещите последствия за държавата, за концесионера и за община Банско, при едни съдебни решения. Ако концесионерът не носи вина, концедентът трябва да го обезщети. Той трябвало да го обезщети и за подобренията, които е извършил в ски зоната.

Немска изтъкна, че няма категорични доказателства за неизпълнение от страна на концесионера по концесионер договор. Ако се прекрати концесионният договор без категорични доказателства, това няма да разреши проблема, а ще го задълбочи - години наред съдебни обжалвания, не било ясно какво ще се служи със зимния туризъм.

В този случай можело да се наложи държавата да плати над 100 млн. лв. обезщетение, което си е сериозен разход, коментира Мариета Немска.

Немска обобщи работата на междуведомствената група, аргументите "за" и "против" разтрогването на договора, анализа и предложенията за разрешаване на проблемите. Задачата на групата е била именно разглеждане на проблемите, свързани с прилагането на концесионния договор и предложения как те да бъдат решени.

Комисията е работила на базата на редица заверени документи и е ползвала резултати от проверки на компетентните органи. Мариета Немска е категорична, че не са работили на базата на информации и твърдения, които не са подкрепени с документи.  Комисията се е запознала и с всички сигнали и медийни публикации за нарушаване на околната среда.

По време на работата си комисията е очертала няколко основни проблема, сред които спорове с предмет и обект на концесията; проблеми, произтичащи от неясноти в договора; липса на основни права и задължения.

Немска подчерта, че не са обсъждали строителството на втора кабинка или други инвестиционни намерения на концесионера.

Експертите в комисията са разгледали вариант за едностранно прекратяване на концесионния договор от страна на концедента. Това можело да стане при виновно поведение от страна на концесионера, но такова не било налице по отношение на концесионния договор.

На базата на разгледаните документи нямало налице обособено незаконно строителство. Нямало документи и които да доказват неизпълнение на концесионния договор. Концесионерът бил изпълнил голяма част от задълженията, а за друга нямало доказателства, че не ги е.

Именно заради това комисията е направила предложение договорът да бъде приведен в съответствие със законодателството. Предложенията щели да разрешат проблемите, щяло да се изясни какво е концесионна площ, щял да се изчисти предметът на концесията, щели да се изяснят правата и задълженията.

От своя страна екоминистърката Ивелина Василева помоли за конструктивен диалог, който да доведе до постигане на консенсус. "Стига вече емоции, стига спорове, време е за решения", категорична бе тя при откриването на дискусията.

преди 8 години в 14:13 ч.

Консенсус днес не може да има, докато не стане ясно строи ли се незаконно или не, обявиха еколозите.
Според отговорните органи обаче нито една проверка не е установила сериозни нарушения от страна на концесионера.

От името на фирмата "Юлен" адв. Петър Петров се похвали с успешна концесия, превърнала Банско в еталон за зимния туризъм. За Петров няма никакви основания концесията да се прекрати и ако това се случи, ще се водят дела. Ако държавата трябва да изплати направените от концесионера инвестиции, те са преизпълнени три пъти и хазната ще загуби огромна сума.