Министерството на туризма отново обяви конкурс за туристическо лого на България.

В прессъобщение, разпратено до медиите, министерството заявява, че стартира национален конкурс за „Проект за нова концепция за графична визия на туристическото лого на България“, със съдействието на Националната художествена академия (НХА) и Съюза на българските художници (СБХ). В конкурса ще могат да участват всички желаещи. Проектите ще се приемат от днес до 4 април 2016 г.

Припомняме, пrедишното лого предизвика много обществено недоволство и най-вече подигравки. Освен това скандално беше, че за картинката, сравнявана с омлет или риба, бяха похарчени 1 милион и 400 хиляди лева по европейски проект.

В разработването на новото лого няма да бъдат инвестирани средства, става ясно от съобщението на Министерство на туризма. 

Новият конкурс има за цел да доразвие бранд стратегията на България и да реализира необходимата устойчивост при изпълнение на европейския проект за разработване на стратегия за бранд България, приключил през 2013 г. Тъй като първият проект не беше припознат, но останалите дейности са били одобрени и вече се използват, се открива конкурс само за лого.

Припомня се, че слоганът е „Открий и сподели“ на български и „A Discovery to Share“ на английски език, с които логото трябва да се съобрази.

В предложенията трябва задължително да се съдържа думата „България“ за варианта на български и „Bulgaria“ за варианта на английски език, като допълнителни графични знаци и символи могат да присъстват в логотипа по преценка на автора. Графичният образ трябва да се отличава с яснота и лаконичност, а всяко предложение да се предоставя в два варианта – цветен и черно-бял.

Конкурсът ще премине в два основни етапа. По време на първия етап професионално жури ще разгледа получените предложения и ще селектира най-добрите проекти – финалисти, като журито ще се състои единствено от представители на НХА и СБХ.

Избраните проекти в „късата листа“ ще бъдат представени на обществеността, след което ще се пристъпи към втория етап на състезанието, когато широко жури, в което ще бъдат включени представители на медиите, туристическия бизнес, рекламните и PR агенции, маркетолози - ще направи финален избор на най-добрия идеен проект за туристическо лого чрез тайно гласуване.

Българската общественост ще може да се запознае с избраните от тясното жури графични концепции в рамките на една седмица.

От Министерство на туризма изреждат и имената, влизащи в състава на професионалното жури: председател проф. Божидар Йонов и членове: доц. д-р Кристина Борисова (шрифт и калиграфия, НХА), Теодор Лулчев (графичен дизайн, НХА), проф. д-р Николай Младенов (ръководител на рекламно-информационна дейност, НХА), проф. Георги Янков (плакат и визуална комуникация, НХА), Любен Генов (председател на СБХ), Димитър Трайчев (член на СБХ и преподавател по графичен дизайн) и доц. д-р Стефан Серезлиев (преподавател по графичен дизайн, зам. -председател на Българската академична асоциация по комуникации).

Като стимул повече художници да се включат в надпреварата, авторът на логото победител ще бъде поканен в последствие да изработи т. нар. brand book с графичната концепция и изисквания за използване на графичната визия.