За три месеца от началото на годината в консулската служба в Москва са издадени общо 28 594 визи.

Това е напълно в рамките на нормалното, дори в сравнение с миналата година, когато са издадени 27 737 броя, се отбелязва ръст. Това се посочва в съобщение на Министерство на външните работи, изпратено във връзка с публикации в медиите.

Както се посочва още наблюдава се един очакван ръст от 4%. С над 50 % има ръст при заявления за визи с цел "Частно посещение" и "Неорганизиран туризъм", подадени от граждани на Руската Федерация, които са закупили или са в процес на закупуване на недвижими имоти в Р България.

От министерството уверяват, че е създадена необходимата организация за обслужване на руските граждани, желаещи на летуват на българското Черноморие. Визите се издават в рамките на два дни, като предвидения законов срок е 10, а самото работно време на консулската служба е удължено.


Ако руските граждани имат някакви затруднения, то това е във връзка с влязло в сила от 1 юни изменение на руския закон за туризма, според което всички руски туроператори трябва да се пререгистрират и да внесат финансови гаранции в размер на 10 000 000 рубли. От 276 акредитирани към консулската служба в Москва туроператори лиценз получиха 36 фирми. Към останалите туроператори има допълнителни изисквания, включително и завишени такси

На останалите туроператори, които не попадат в списъка на пререгистрираните, документите ще бъдат приемани със заплащане на завишена такса, която се определя от влязлото в сила на 1 юни 2007 г. 

Има известни затруднения при обработването на изостанали документи, тъй като много от руските туроператори са внесли документи преди влизането на новите закони в сила.