12% от брутния ни вътрешен продукт идват от туризъм и се надяваме този процент да скочи, генериран от повече руски туристи.

Това стана ясно от думите на представители на родната власт по време на кръгла маса за перспективите на българския туризъм в отношение с Русия. Близо 650 хиляди руски туристи са почивали у нас в последната година.

10% от туристическия поток у нас идва именно от тази страна, Русия е в топ 5 на туристическия роден пазар, обяви ресорният министър Николина Ангелкова. Тя е доволна, че страната ни е на шесто място по търсене в Европа за зимен туризъм.

Чака ни сложен сезон, призна Ангелкова, като увери руските гости, че се стараем да предлагаме все по-добри условия и обслужване. Тя отчете 10% ръст на чужденците в луксозните ни хотели за тази година и обяви, че обмисляме връщането на детските руски лагери.

Искаме да възстановим не само потока от Русия, но и приятелите, изтъкна министърът, като увери, че целим да разгърнем напълно потенциала си в бранша. Близо 300 хиляди руснаци вече имат недвижими имоти у нас, стана ясно още от експозето на Ангелкова.

Генералният консул на Русия за Варна Сергей Лукянчук похвали страната ни не само за доброто й географско разположение, но и заради красивата природа и хубавото море. Имате отлично условия за туризъм, обяви той.

Дипломатът предложи за повече руски туристи, които и без това имат интерес към България, да има безплатни летни визи, каквото е пуснала Турция. Ние пък се стараем да поддържаме редовни полети до България, изтъкна Лукянчук.

Все пак той призна и че се нуждаем от още подобрения на места. По думите му наскоро отишъл в роден курортен град на почивка, където се оказало, че сезонът вече бил закрит и повечето места за настаняване били затворени.