Днес се отбелязва Денят на туризма.
По традиция той се чества в последния неделен ден на август по повод първото масово туристическо изкачване на Черни връх на Витоша.

Първият организиран туристически поход е осъществен след публикуването на фейлетона - покана "До софийските любители на българската природа" от писателя Алеко Константинов.

На Черни връх тогава - 27 август 1895 година - се събират 300 души.

Днешният поход ще е 113-ия поред от София до Черни връх. Началото му ще бъде от Националния дворец на културата в столицата.
От Българската федерация по лека атлетика и Българския туристически съюз организират надпревара по планинско бягане, съобщава БНР. 

Заедно с най-добрите спортисти планински бегачи се дава възможност на всички любители на планината да премерят сили, заяви Петър Панков, председател на сдружението.

Той очерта маршрута от центъра на София до върха и съобщи, че на всички междинни пунктове ще има осигурена подкрепителна напитка за участниците.

Очаква се в маратона да се включат над 100 спортисти, туристи и граждани от София и региона.
Общо около 3000 туристи ще изкачат Черни връх.

Тържествата, организирани от БТС, ще започнат в 12 часа на Черни връх. Ще бъдат поднесени цветя пред барелефа на Алеко Константинов, съобщи изпълнителният секретар на съюза Венцислав Удев.
Лифтовете днес ще работят на пълен режим.