Пампорово се превръща в целогодишна дестинация, която предлага условия за ски, летен и конгресен туризъм. С тези думи изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков откри летния сезон в курорта. "Целта ни да станем активни в четири сезона, а не само през зимния, е вече факт", каза още Беляков.

Един от най-старите и посещавани зимни курорти у нас отчита стабилен ръст на туристите през последните години, като за миналата той е в размер на 12%. Сега обаче пред ръководството на курорта стои амбициозната цел да го превърнат в постоянно активен за българските и чуждестранните гости. "В Пампорово имаме по 260 слънчеви дни в годината, което го прави едно много добро място за развитието на туризъм", обясни още Беляков.

Туристическият център - мястото, откъдето тръгват всички забавления в курорта

Снимка 431820

Източник: Пампорово АД

Първото нововъведение през 2019 година е туристическият център, който не просто ще информира посетителите, а ще ги навигира из всички аткракции в курорта. "Това е мястото, откъдето тръгват всички активности в курорта - както летни, така и зимни", казва Беляков.

Центърът е разположен на 3 етажа - на първия се намира информационната част, вторият е предназначен за деца от 8 до 12 години, а третият - за най-малките, под 8 години. В центъра всеки турист може да резервира различни активности. От управата на курорта уверяват, че седмичната програма е гарантирана, дори и да ги ползват сами без група.

Така например в понеделник туристите могат да изберат джип сафари, а в сряда - екскурзия по екопътека "Каньона на водопадите". Седмичната програма включва още скално катерене, каране на велосипед по различни по сложност маршрути, както и посещение на емблематичната за района пещера "Дяволското гърло".

Извън постоянната програма има още над 40 вида активности - като езда, пейнтбол, мотори и други.

Конгресният комплекс - новият притегателен център за туристи в курорта

Снимка 431742

Източник: Пампорово АД

От тази година Пампорово има нов силен коз в привличането на туристи - конгресен център за 1100 души, който е най-големият в района. Pamporovo convention center е разположен на 2700 кв.м. площ и представлява комплекс от 5 зали с различен капацитет.

Най-голяма и единствена по рода си в курорта е поливалентна зала "Родопи" със 750 места, която може да се раздели на две зали по 600 и 150. Останалите 4 зали са разположени в непосредствена близост до голямата зала и са с капацитет от 50 до 90 места.

Конферентният център се намира в отделно крило на хотел "Перелик", разполага със самостоятелен вход и чрез топла подземна връзка е свързан с петзвездния хотел "Орловец". Под залата има изградени два подземни паркинга на "Перелик" и "Орловец", а до нея има и открит паркинг. Комплексът е изграден така, че да е достъпeн за трудноподвижни хора.

Лято 2019 - очакване за още повече туристи

Снимка 431818

Източник: Пампорово АД

"Очакванията ни са отново да има ръст, защото след всички тези нови услуги, които са създадени вече, след инвестициите в хотелите и тези цялостно в дестинацията разчитаме, че ще има още по-голям интерес", коментира пред news.bg Цветелина Бориславова, която е собственик на "Пампорово" АД.

Тя обясни още, че вече има проект за развитие на цялата зона "Мечи чал", който включва 4 нови писти. Остават и плановете за свързване с лифт на Пампорово и "Мечи чал".

"Имаме проект и за лифтове, и за писти между двата курорта, но все още работим по обезпечаване на земите, по които ще минават те. Това е една много дълга и сложна процедура и ние няма да пристъпим към изпълнение на проекта, преди да получим всички необходими разрешения", обясни още Бориславова.