Туроператорски организации излязоха на протест пред Министерството на туризма. Искането им - 41,2 милиона лева са обещани за компенсация на бранша, но още не е ясно кога ще бъдат отпуснати.

Парите следват да бъдат раздадени на 44 хиляди фирми, опериращи в сектора. 

"Няма визия от страна на държавата. Ние сме тук, за да отстояваме нашите права. Тези средства бяха отпуснати с актуализацията на бюджета, но все още няма конкретно решение как да бъдат разпределени", каза Павлина Илиева, председател на организацията "Бъдеще за туризма".

Ако браншът изчака сформирането на ново Народно събрание, това ще има убийствен ефект върху сектора, добави тя.

"Искаме да върнем парите на клиентите за отменените заради коронакризата резервации, но това не е възможно".

Туроператорите остават без помощи от държавата

Туроператорите остават без помощи от държавата

Причината за това са промените в Държавния бюджет

По-късно от Министерство на туризма съобщиха, че са провели среща с представители на протестиращите туроператори, на която са били обсъдени начините за възможно най-бързото усвояване от сектора на отпуснатите за туризма средства.

Лидерите на основните професионални организации - ОБТ, АБТТА, БАТА и Сдружение "Туризъм" бяха запознати подробно от Стела Балтова относно извършената до момента работа по подготвяне на схемите за разпределяне на средствата за туризъм. С актуализацията на бюджета бяха определени 70 млн. лв., но не бяха разписани конкретни мерки и правила за реда, условията и точните критерии за разпределянето им.

Само за 30 млн. от тези 70 млн. лева има конкретно посочена схема (чл.112), която към момента вече е разработена, съгласно посоченото в закона и е внесена за нотификация от Еврокомисията. Паралелно с това, министерството работи и по подготовката на постановление на Министерски съвет (ПМС) за схемата, за да може с излизането на нотификацията държавната помощ веднага да бъде отворена за кандидатстване.

От Министерството на туризма увериха, че за останалите 40 млн. лв. се работи активно, за да се намери начин как те да стигнат максимално бързо до туристическия сектор, за който са предназначени. За част от тези средства е подготвена друга конкретна схема за 6 млн. лева, предназначена само за туроператори, за предоставяне на безвъзмездна помощ за възстановяване на средства от клиенти по нереализирани пътувания вследствие на COVID-19.

Разработена е също и схема на стойност 30 млн. лв., в основата на която е заложен принципът за компенсиране на загуби, възникнали от пряко или косвено ограничение в дейността на предприятията, вследствие от въведените анти-COVID мерки.