От 10 септември Северният плаж в Бургас става неохраняема зона. За това ще бъдат поставени предупредителни табели.

От началото до края ивицата остава без постоянни постови спасители заради приключване на сезона, предупредиха от фирмата-наемател.

По закон всеки наемател, в случая „Бургас бийч", има право да премахне спасителните постове, когато посетителите намалеят до 30 на сто.

От утре ще бъде затворен и медицинският реанимационен пункт. За времето от тази дата до 17 септември ивицата ще бъде наглеждана от три обходни двойки спасители.

До тогава по план график ще продължи и почистването на северната ивица. След първия учебен ден обходните двойки спират работа.

От фирмата-наемател препоръчват хората да избягват да влизат във водата при бурно вълнение. През септември водата е все още топла. Нека всички плажуващи през този период да бъдат особено внимателни, каза наемателят Атанас Атанасов.

До 11 септември ще работят и спасителите на южния плаж в курорта „Слънчев бряг". От 18.00 часа същия ден сезонът „Лято 2012" ще се счита за закрит и ивицата ще остане неохраняема.

Пясъчната ивица с дължина един километър ще контролират до 30 септември два обходни патрула. До тази дата реанимационния пункт с медицинско лице и реаномобила ще бъдат в режим на готовност. Промяната на режима за достъп до ивицата ще бъде оповестена с табели "Неохраняем плаж".
До 30 септември ще бъдат запазени наблюдателните вишки и плаващите обозначителни знаци.

През летния сезон на южния плаж не е имало нито един фатален инцидент, похвалиха се от управата на плажа. От там отбелязаха, че и след официалното закриване на сезон „Лято 2012" продължава почистването на ивицата от водорасли и отпадъци. Грижата за чистотата на пясъка се извършва целогодишно. Ще се продължи използването на закупената професионална самоходна машина, която пресява и филтрира пясъка от твърди частици.

Отличеният и тази година със „Син флаг" плаж бе предпочитан за отдих и развлечения от израелски, руски, немски, английски и български туристи, посочват концесионерите.