Минимум 80% са загубите за българския туризъм от този летен сезон в сравнение с предходните две години. Това обяви пред БНР Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

Този процент означава 80% по-малко туристи. Капацитетът на българската туристическа инфраструктури е за близо 10 млн. туристи годишно в активния сезон, особено лятото.

"Не би могло да бъде възможно българският туризъм да продължи да генерира 12% от БВП на страната, да внася във фиска на държавата над 7 млрд. евро годишно, ако не запълни пълния капацитет и не получи пълна подкрепа от държавата. Този фактор вече е незаобиколим", смята Карастоянова.

От Борда подготвят позиционирането на сектора в националния план и възможността в следващите седем години туризмът, а и пряко от средствата анти-Covid за справяне с кризата, да вземе дял от минимум 10%. Това ще се усети в икономиката и в социалната сфера, смята тя.

Между 300 000 - 400 000 българи пътуват за няколкото почивни дни около 22 септември. Приблизително 90 000 до 100 000 са избрали да почиват в Гърция, а приблизително 300 000 българи пътуват във вътрешността на страната.