В разгара на лятото, когато по родното ни Черноморие всичко трябва да е заето и да работи на пълни обороти, стоят полупразни хотели, а предлагащите квартира са повече от желаещите, коментираха експерти в бранша, цитирани от БНР.

Съюзът на собствениците в курорта "Слънчев бряг" отчита около 20 процента общо намаление на туристите в курорта в сравнение с миналата година. Но всеки, който посети курорта, ще види, че повечето хотели са полупразни.

От Държавната агенция по туризма обявиха, че някои хотели ще останат затворени през целия сезон.

На Слънчев бряг в момента предлаганите хотелски стаи са с пъти повече от туристите, е установила репортерска проверка на БТА.

Разстоянието между хотелите вече е не повече от 4 до 8 метра. За желаещите да си общуват с комшиите условията са прекрасни, но за тези, които искат да почиват, или да разговарят без да ги чуват съседите, нямат никакъв шанс.

Освен построените един в друг хотели, грозотията, шума на строежите, а и мръсотията също отблъскват родните и чужди туристи. Защото почиващите идват да ходят по пясък и трева, а не по бетон, който преобладава в повечето ни курорти.

В курорта Слънчев бряг единствените кошчета за отпадъци могат да се видят пред кръчми, кафета и пицарии.

На повечето плажове пък липсват душове или чешми за измиване след напускане на плажа.

Една пета от хотелите по морето, главно тези на втора и трета линия са празни, потвърдиха и от Института за анализи и оценки в туризма. Отделно около 700 хотела се предлагат вече втора година за продан, без да има желаещи да ги закупят.

Независимо от това продължават да излизат нови хотели на пазара, а трети са пред завършване и никой не може да каже на какво чудо се надяват предприемачите, коментират от строителния бранш.

Цената на нощувка в Слънчев бряг варира от 40 до 110 лева и основно зависи от това на какво разстояние от плажа е хотелът. В нея влиза освен легло, закуска и безплатно ползване на басейн и шезлонг.