До края на годината се очаква българските и чуждестранните туристи в страната ни да надхвърлят 11 млн. Това обяви пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова, която присъства на отбелязването на Деня на народните будители в Русенския университет, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Тя подчерта, че туризмът е един от секторите с най-голяма нужда от подготвени специалисти. Ръстовете през тази година и заявките за следващата потвърждавали, че възходящото му развитие ще продължи. Затова Ангелкова намира за ключова ролята на училищата и университетите. В голяма степен от тях зависело конкурентното развитие на отрасъла.

Министърката подчерта, че резултатите се усещат в цялата страна и особено в туристически ориентирани общини като Русе. В Русенска област за първите 8 месеца на годината са пренощували близо 61 000 българи и чужденци. Отчита се ръст от 7,6% спрямо същия период на миналата година. За периода януари-август са реализирани почти 100 хил. нощувки в областта, което е близо 10% ръст. Приходите от тях вече достигат 5 млн. лева.

Николина Ангелкова обясни, че Русе не е избран случайно за координационен център по проектите в туризма за всичките 14 държави в Дунавския регион. В града е създаден българо-румънски Технически секретариат по приоритетна област 3 на Дунавската стратегия. България и Румъния са съкоординатори в сферата на туризма и културата, а звеното за подпомагане на дейността по нея за целия Дунавски регион е ситуирано в Русе.

Ангелкова анонсира, че съвместно с Румъния са подготвени три проекта на обща стойност над 3 млн. евро за инициативи в сферата на туризма по програма "Дунав". Кандидатстваме и с проект за разработване на общи продукти за далечни пазари по Интерег V".