Три от тракийските храмове край Старосел са застрашени от разруха. Това алармира кметът на селото Иван Жутев, цитиран от БНР. Той е изпратил писма до министъра на културата и министъра на финансите с настояване да бъдат спасени тракийските градежи край Старосел. Писмото е изпратено и до областния управител. Жутев посочи, че е бил провокиран от посещението си на връх Кози грамади.

„Посрещна ме гора, израснала върху целия терен", обяснява местният управник. По думите му уникалният обект, разкрит през 2005 г., е в критично състояние и с идването на зимата може да не оцелее. Иван Жутев разказва, че носещата конструкция на Четиньовата могила, изградена от древните траки, от 4 години се разрушава от изток. Големите каменни блокове пропадат и вероятността да рухне цялото съоръжение е голяма.

Вече втора година туроператорите предупреждават кмета, че няма повече да залагат обектите като дестинация. Това е тревожно за бизнеса и за жителите на Старосел и на целия район, тъй като потокът на туристи е целогодишен, притеснен е Иван Жутев.

„Профилът на чуждия турист, който уважава културния туризъм, е друг. Той е платежоспособен, остава няколко дни", обясни още кметът.