Всяка година половин милион руски граждани избират да почиват в България поради изобилието на културни паметници, историческа и цивилизационна близост, естествените минерални извори и българското гостоприемство.
Това каза на кръгла маса "Туризъм - 2019" зам.- министърът на туризма Ирена Георгиева.

Руските граждани са не просто туристи, а чакани туристи, които вече повече от 30 години посещават страната ни. Това е добра среда за насърчаване на двустранния туризъм, посочи Георгиева.

Общите усилия са за представяне на страната като дестинация за целогодишен туризъм.

Данните сочат, че 9 милиона чуждестранни посещения у нас са регистрирани за 2018 година.

6.6% ръст бележат приходите от туризъм в сравнение с 2017 година, отбеляза зам.-министърът, като съществено значение за този ръст имат руските граждани, които избират страната ни.

По думите на Георгиева България полага усилия да посреща повече руски туристи. Така са се насърчили и приятелските отношения между градовете и браншовете.

Гарантирането на сигурността за всички туристи при посещение в България е сред ключовите политики на министерството, подчерта още заместничката на Ангелкова.

На форума присъстваше и посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров. Той коментира, че все повече руски граждани се запознават с България.

Макаров отбеляза и облекчаването на визовия режим, който ще допринесе за развитие на двустранния туризъм.

Процедурата започва с консултации между външните министерства на Русия и България.