Само български купувачи сключват имотни сделки по Черноморието. Това коментираха агенции за недвижими имоти, които работят в този район.

В последните два месеца се наблюдава оживление на пазара, макар че той е много далече от стойностите си преди година-две.

Интересен е фактът, че имоти купуват само българи, а продавачите са основно чужденци.

От агенциите по недвижими имоти коментираха, че този факт се дължи на малко по-свободното банково кредитиране в сравнение с края на миналата година, както и на спадналите цени в момента на пазара.

Има огромен брой апартаменти, къщи, студиа и друг вид имоти, които се предлагат на 30-40% по-ниски цени в сравнение с миналата година.

Голяма част от чужденците, които са закупили имоти, пък вече искат да се отърват от тях, заради кризата и ниското потребление те продават на по-ниски цени, в сравнение с тези, на които са ги закупили.

Като пример апартамент в комплекс затворен тип на трета линия в Слънчев бряг през миналата година беше между 900-1000 евро кв. м. Сега вече може да се намери и за 600 евро на квадрат, особено ако купувачът плати веднага в брой.

Тази пазарна конюнктура предизвика по-заможните българи, които имат възможност да се сдобият с евтин имот сега. За това и в момента те са основните потребители на пазара на имоти.