България и Русия се съюзяват, за да върнат руските туристи обратно в нашата страна. Това стана ясно след 15-то заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, което се състои за първи път от пет години насам.

Една от обсъжданите теми и то поставена в графата "приоритетни" в двустранните отношения е именно развитието на туризма. Целта е увеличаване на потока на туристи между двете страни, рекламиране на националните туристически продукти, участия на международни туристически изложения.

"Става дума за връщане на руските туристи", посочи на пресконференция след заседанието министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той разкри, че са обсъдени и нови дестинации. Ще се помисли и за облекчаване на визовия режим за руските туристи, които идват на почивка в България. Една от идеите е издаването на виза да е безплатно за руските туристи под 16-годишна възраст.

"България е една желана дестинация от руските туристи и защото ние можем да им осигурим по-голяма сигурност", се похвали икономическият министър.

Като приоритетен за двете страни определи туризма и първият зам.-министър на правосъдието на Русия Сергей Герасимов. Той напомни, че Русия прекрати туристическите връзки с Турция.

"Културата ни с България е достатъчно близка и това ще ни позволи да пренасочим туристическия поток", отбеляза Герасимов.

Ключово място в заседанието между българо-руската комисия е било отделено и за сектор енергетика.

"Русия е наш много важен партньор. Наш основен доставчик на петрол, газ и ядрено гориво", посочи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя увери, че в двустранните ни отношения с Русия са налице много сигурни доставки на природен газ от Русия.

Петкова е разказала на заседанието подробно и идеите за изграждане на газоразпределителен център у нас. "Заинтересовани сме от изграждането на газоразпределителен център. Единственото, което засега ни въздържа от по-положителна нагласа, е отсъствието на съгласителните документи от страна на Европейската комисия", отбеляза Герасимов.