По инициатива на Агенцията по туризъм вчера и днес в гр. Троян се провежда семинар на тема “Популяризиране на българското културно-историческо наследство чрез туризма“. Семинара бе открит от Изпълнителния директор на Агенцията по туризъм Бисер Ялъмов и от кмета на община Троян Дилян Енкин.

В семинара своя опит в изграждането на ефективни модели за съхранение на културно-историческите забележителности и тяхното включване в успешния туристически маркетинг на регионите споделят кметове на общините Габрово, Ивайловград, Троян, Тетевен, Рибарица и др.

Доц. д-р Георги Китов – ръководител на проекта “ТЕМП”, запозна участниците във форума с уникалните археологически открития на експедициите под негово ръководство и за техния принос в привличането на туристически интерес към нашата страна.

Примери за възможностите на трансграничното сътрудничество за разширяване на контактите между общините от граничните райони и стимулирането на активен туристически обмен представят и общини от Хасковска област. Сред гостите на семинара е и кметът на село Калугерово, Пазарджишко г-н Сергей Вачев, по чиято инициатива е разработена единствената засега програма на местно ниво за въвеждане на европейски стандарти в различните сфери на обществен живот – “Стратегия за обособяване на с. Калугерово в първото Европейско селище”.

В дните на семинара Троян е домакин на пътуващата изложба “Твоята България”. Експозицията е гостувала досега в Пловдив, Варна и Видин. Тя е елемент от цялостната кампания на Агенцията по туризъм за популяризиране възможностите за отдих в България сред самите българи. До края на месец август продължава и фото-конкурсът под мотото “... допълни изложбата”. В конкурса могат да участват младежи до 18 години. Те трябва да изпратят свои авторски снимки от красиви кътчета на България.

За изминалите два месеца след обявяването на конкурса, в него са се включили 36 участници от различни градове на страната, сред тях Хасково, Асеновград, Пловдив, София, Велинград, Царево, Велико Търново, Монтана, Русе, Павликени и др. На електронния адрес на Агенцията по туризъм info@bulgariatravel.org са получени 202 снимки от 38 региона на България. Най-многобройни са фотосите от Копривщица, Несебър, Банско, Сопот, Искърското дефиле, Перущица и др. Най-младият участник в конкурса до момента е 11-годишния Тихомир Тенчев от Хасково.

Желаещите да се включат във фото-конкурса “Твоята България ... допълни изложбата” могат да изпращат своите авторски снимки до 31 август 2005 г. по електронна поща на адрес: info@bulgariatravel.org или по пощата: София 1040, пл. “Света Неделя” № 1, Агенция по туризъм – за конкурса.

Част от най-добрите снимки ще бъдат включени в следващата пътуваща фотоизложба, а петима от участниците ще получат награда цифров фотоапарат. Победителите ще бъдат обявени на 15 септември 2005 г., информира пресцентърът на Министерството на културата и туризма.