Директорът на природен парк Тома Белев каза, че според него зимният сезон на Витоша няма да бъде провален.

По думите му, освен „Витоша ски" ААД, която стопанисва съоръженията около хижа „Алеко", никоя от другите фирми ски-оператори не е обявила, че няма да работи и че ще саботира ски сезона.


Учебните центрове на Елица, Ветровала, Офелиите, които имат други собственици, ще обучават децата, посочи Белев.

Той обясни и че дали ски-съоръженията ще работят, зависи само от операторите на съоръжения в съответните райони и отговорността по поддръжката им е тяхна.
По думите на Белев операторът си подготвя територията и поддържа пистите.

"Всяко друго начинание ще бъде непозволена държавна помощ на една частна фирма", каза директорът.

До настоящия момент „Витоша ски" в продължение на две години си е поддържала пистите сама", посочи Тома Белев по повод на обявеното миналата седмица от директора на „Витоша ски", че фирмата му не може да работа при спрени инвестиционни проекти.

Припомняме, разширението на ски-зоната на „Алеко" бе спряно с решение на институциите и след протести на еколози.

Няма как да очакват от нас да участваме по някакъв начин като инвестиционен орган, при положение че сме преди всичко контролен орган", коментира Белев

Директорът на природния парк декларира, че няма депозирано исканеот „Витоша ски" ААД за подмяна на остарелите лифтове и влекове - основното, от което фирмата се оплаква.
"Ако го направят ще получат съгласуване в рамките на 24 часа, тъй като планът за управление поощрява подмяната на съоръженията", допълни Тома Белев.