"Слънчев бряг" АД категорично заявява, че всички действия, свързани с налагане на законност и ред в курортния комплекс са в съответствие със законите. Това се посочва в официалната позиция на ръководството на дружеството, изпратена до медиите.

От дружеството са категорични, че „няма да се поддадат на шантаж от частни бизнес интереси, които се противопоставят на опитите държавата да въведе ясни и точни правила за ред и законност на дейностите, търговията, транспорта и достъпа до туристическия комплекс.

Ръководството ще работи за изчистване на Слънчев бряг от сенчестата икономика, криминалните действия и възвръщането на славата му като красив и удобен за почивка европейски курорт", категорични са те.

По думите им опитите да се саботира туристическия сезон са провокирани от една определена група лица, които спекулират с името на всички собственици в комплекса.

По-рано днес със сирени и викове "Оставка" и "Вън на рекетьорите от Слънчев бряг" около 500 протестиращи хотелиери, собственици на заведения и търговци от курортния комплекс блокираха за половин час главния път Бургас-Варна в района на Несебър.

Ръководството на "Слънчев бряг" АД допълва и че дейността му е съгласувана с държавните институции, транспортната схема за движение и контролния режим през летния сезон са съгласувани с МВР, а схемата за временна търговия е със санкцията на МРРБ.

Директорите на "Слънчев бряг" АД посочват, че голяма част от представителите на  бизнеса и хотелиери подкрепят действията им, но има няколко концесионера, които саботират тези действия. По думите им това са хора, които действат без явна легитимация, а само с прокламирани от тях постове и позиции. Според дружеството свързаните с тези хора търговски субекти грубо нарушават законовите изисквания за разполагане на временни обекти, както и концесионните договори за плажната ивица.  Затова е поискана и проверка от Община Несебър, РДНСК и МРРБ.

Не можем да допуснем беззаконието да надделее в Слънчев бряг и ръцете на държавните органи да се извиват в полза не на обществени, а на персонални и съмнителни печалбарски интереси," допълват „Слънчев бряг" АД.

Те опровергаха твърденията, че дружеството няма право над инфраструктурата в комплекса. По думите им инфраструктурата е безспорна собственост на „Слънчев бряг" АД, за което има издаден акт за държавна собственост. Таксата, която дружеството събира за ползване на инфраструктурата е ангажимент към държавата, подписан още с приватизационните договори от хотелиерите и тази такса няма никакъв дублаж с таксите, които по закон се заплащат към Община Несебър.

Сред целите, които си е поставило дружеството са ограничаване на алейната търговия и броя на временните обекти; ограничаване на броя на движещите се денонощно всякакъв вид моторни превозни средства, голф-колички, музикални рикши и всякакъв вид превозни средства, които възпрепятстват движението на пешеходците.

Отделя се внимание и на създаването на регулирана организация на движение по алеите на комплекса; регулиране на таксиметровите услуги и държавно контролиране на прословутите групи "БАР КРОУЛ", обикалящи комплекса от бар в бар и създаващи  безредици, шум.

Друга точка, която са си набелязали за осъществяване от дружеството е поддържане на общата инфраструктура, алеи, осветление, озеленяване, подмяна на бордюри и асфалтови настилки; ремонт на централния мостик, възстановяване на напълно унищожената Оранжерия, собственост на дружеството и превръщането й в работеща Ботаническа градина.