Истинска паника е обхванала по-голямата част от хотелиерите, собствениците на заведения и туроператорите, работещи с туристически комплекс Слънчев бряг.

Предварителните резервации за лято 2009 година са в пъти по-малко от изминалия сезон, а интересът като цяло от чужбина към почивка в курорта също е драстично намалял.

Причина за този срив е липсата на интерес и предпазливостта от почивка в чужбина от страна на западноевропейските клиенти. Заради разразилата се икономическа криза западняците вече са изключително предпазливи в разходите си и харчовете си.

Това директно удря нашата туристическа индустрия и в случая Слънчев бряг, където легловата база достига вече 300 хил. бройки.

Собствениците на хотелите търсят всякакви начини да привлекат туристи като за новия сезон те със сигурност ще направят огромни отстъпки от цените и за българските потребители.

Очаква се и спад на цените в ресторантните и магазините, както и техните наеми. Така например, ако за магазинче от 30 квадрата през изминалия сезон наемът е бил 20 хил. евро през 2009 година със сигурност ще спадне поне с 30-35% .

Независимо от подготвяните отстъпки обаче прогнозите за летния сезон на 2009 са песимистични.