Снимка Австрия, Италия и Испания са поискали от Словения като външна граница на Европейския съюз да засили превантивно контрола върху всички граждани, пътуващи за страните от общността.
Това съобщи за БНР директорът на Дирекция “Консулски отношения” в Министерството на външните работи Георги Пейчинов, който днес е провел срещи в словенската гранична полиция и външното министерство в Любляна във връзка със зачестилите случаи на върнати от словенските гранични власти български граждани.

Пейчинов посочи, че от Брюксел за изискали от Словения да бъде по-прецизна в допускането на граждани на страни извън ЕС.
В противен случай те ще бъдат спирани на вътрешната граница на общността.

От страна на Европейския съюз е отправено искане към Словения да се прилага превантивно по-строг граничен контрол съгласно Шенгенските правила. Проверките не са насочени специално към българите.
Увеличеният брой на върнатите български граждани през последните седмици се дължи на съгласувани оперативни мерки на някои от страните членки съгласно указанията от Европейската комисия за ограничаване на нелегалната трудова емиграция.
Ние поставихме въпроса за по-коректно отношение към българските граждани по време на граничния контрол, заяви Пейчинов.