София е готова да бъде домакин на световен конгрес с до 3000 делегати. Това мнение изрази председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, цитиран от БТА. Той уточни, че легловата база в хотелите е напълно достатъчна за подобен прием.

Драганов изрази надежда сегашният мениджмънт на НДК, ръководството на държавата и на Столична община да погледнат по-модерно към възможностите столицата и страната да печелят от конгресен и конферентен туризъм. В тази връзка той цитира данни на Световната организация за конгреси и конференции, според които средно един делегат на световен конгрес харчи 268 долара на ден.

Освен НДК, столицата предлага възможност за конгресен туризъм в Международния изложбен център, зала "България", залите на операта и Народния театър. Конгресният център и спортната зала във Варна също биха били подходящи за световни форуми, изтъкна Драганов.

В страната има около 350 читалища и всяка едно от тях може да бъде трансформирано в център за срещи и конференции с изграждането на интернет-библиотеки и модернизирането на сградите, направени от нашите предци, обясни той.

Това би позволило на почти всяка община да развива конгресен туризъм и да си осигури допълнителни приходи. За тази година се очаква да има 280 000 участници, предимно българи, в различни форми на конгресен туризъм в страната, посочи още Драганов.