Служебният министър на туризма Стела Балтова разпореди незабавна проверка на плаж "Офицерски-изток" във Варна. Инспекцията е във връзка със сигнали за строителство, съобщават от ресорното министерство.

Проверката ще бъде извършена на място от служители от дирекция "Управление на морските плажове". Ако се установят нарушения, ще се предприемат законосъобразни действия, уточняват от ведомството.

Проверка по документи до момента показва, че за плажа има сключен договор за наем от 13 юни 2016 г. Наемател е "Теменуга 2014" ЕООД, представлявана от Александър Александров.

Съгласно договора наемателят е в правото си да постави преместваеми обекти и съоръжения. Той може да осигури допълнителна търговска площ около заведенията за бързо хранене. Това може да стане с разрешение на главния архитект на общината на базата на одобрена от министъра на туризма специализирана схема за преместваемите обекти и съоръжения, включително допълнителна търговска площ.

На 22 юли миналата година министърът на туризма е одобрил схема за поставяне на преместваеми обекти и съоръжения на морски плаж "Офицерски-изток". Схемата включва допълнителна търговска площ, която отговаря на всички нормативни изисквания, уточняват още от министерството.

Главният архитект издава еднократно разрешението за поставяне върху територията на морския плаж. То важи до изтичане на срока на наема или до промяна на схемата и одобряването й.

Кметът или общината имат правомощия за поставянето на преместваеми обекти и съоръжения, както и тяхното премахване. Главният архитект е компетентен относно разрешенията за поставяне на преместваеми обекти, уточняват още от Министерство на туризма.