Стартира Балон фиеста Разлог 2013 - авиационното събитие, което включва 7 топловъздушни балона и 3 парапланера, които тази сутрин полетяха над Разлог.
Фиестата с топловъздушни балони се провежда на територията на община Разлог за втора поредна година.

Основни спонсори на събитието са Община Разлог и Термо - СПА хотел Римска баня. Цялостната координация на полетите пък е поверена в ръцете на Момчил Риладжиев от Българската асоциация по лека авиация, както и на опитните летци от Федерация по въздухоплаване на Украйна.

С балони полетяха 40 души от Украйна, Молдова и България, обособени в компактни 5- и 6-членни екипажи. Във въздуха летяха по 3-4 души, а останалите ги следваха с автомобил и даваха наземни команди, съобщава infomreja

В небето над Разлог се издигна един балон от България, един от Молдова и 5 от Украйна. Сред ентусиастите са едни от най-добрите украински пилоти на бойни изтребители, представители на Федерацията по въздухоплаване на Украйна.

Полетът на всеки бе предходен от задължителния предполетен брифинг и инструктаж по безопасност на летците, след което спрямо данните от подвижна метеостанция се определи площадката за излитане.

Топловъздушните балони летят на височина 200-300 м надморска височина. Максималната височина, на която те се издигнат е 500 м, а минималната, на която летят е 100 м.

На първо място се поставя безопасността на полетите и при лоши метеорологични условия полетите ще бъдат преустановени.
Фестивалът топловъздушните балони в Разлог продължава до 23 януари.

За сигурността по време на атрактивното балоненото шоу са ангажирани екипи от полицията, пожарната и Спешния медицински център в Разлог. Мобилизирани са и екипи от Планинската спасителна служба.

На първия полет в рамките на Балон фиеста Разлог 2013 присъства и вторият българин, летял в космоса - Александър Александров, който не пропусна възможността да направи снимки за спомен.