Да се сформира работна група с представители на СНЦ "Съюз на собствениците", община Несебър и "Слънчев бряг" АД, която да изготви правен анализ относно собствеността на инфраструктурата на туристическия комплекс. Това възложи министърът на икономиката, енергетика и туризма Трайчо Трайков на ръководствата на трите страни по време на среща вчера в курорта.

Припомняме, 500 протестиращи хотелиери, собственици на заведения и търговци от курортния комплекс блокираха за половин час главния път Бургас-Варна в района на Несебър. По този начин те изразиха недоволството си от незаконните по думите им действия на „Слънчев бряг" АД.

Анализът трябва да бъде изготвен и предоставен в МИЕТ до края на месец юли. Ако страните не постигнат съгласие помежду си, тогава спорът със собствеността на инфраструктурата ще бъде решаван в съда, каза министърът.

Възможно е да се разгледа вариант и за ликвидация на акционерното дружество, но това може да стане на един по-късен етап, допълни Трайков. За да бъде изчистен и конфликтът с бариерите и таксите за дистрибутори и таксиметрови шофьори, министърът нареди до края на другата седмица в кабинета му да пристигне анализ и по този проблем. Той трябва да бъде изготвен от представители на СНЦ "Съюз на собствениците", Слънчев бряг АД, община Несебър, ОД на МВР-Бургас и РПУ-Несебър.

Министърът пристигна в туристическия комплекс по покана на СНЦ "Съюз на собствениците", за да го запознаят на място за създалото се напрежение в курорта.

На срещата с министъра, хотелиерите заявиха, че настояват за незабавната оставка на "Слънчев бряг "АД , като искането персонално е към председателя на Борда на директорите Златко Димитров и изпълнителния директор на дружеството Мария Михалева.

Има дебат по това доколко са приложими и доколко са юридически обосновани някои от тези мерки. Всичко произтича от спора чия е собствеността на инфраструктурата. От една страна алеите са собственост като активи на търговското дружество, от друга общината не поема никакви ангажименти по тях, каза министърът.

Предвиденото откриване на туристическия сезон, организирано от  "Слънчев бряг" АД снощи се провали, след като министърът бе информиран от управителя на фирмата концесионер на плажната ивица Сава Чоролеев, че празненството на дружеството е организирано на незаконен мостик на централния плаж, който попада в концесионна зона. За провеждането на тържеството не е искано съгласието и разрешението на концесионера.

С незаконното желязобетонно съоръжение вече са се заели прокуратурата, РДНСК и още три отговорни институции, които ще разследват действията на акционерно дружество "Слънчев бряг". То е възстановило бракуван мостик излязъл официално от активите му през 2009 година, информира Чоролеев. След като разбра за нарушението от страна на дружеството, министърът отказа да присъства на събитието.

От СНЦ "Съюз на собствениците" обявиха, че официалното откриване на туристическия сезон в курорта "Слънчев бряг" ще се проведе на 17 юни. Покани за предстоящото събитие са адресирани и изпратени до близо 400 души.