Няма вариант, в който да избегнем по някакъв начин кризата, заяви председателят на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) Анелия Крушкова, цитирана от БНР.

Според нея кризата се проявява във всеки един месец различно и зависи от психологията на хората. Тя информира, че спадът на броя на туристите през януари е -7,6%, а през февруари е -6,5%.

Според данни на ДАТ нетрадиционни пазари като Молдова, Армения и Литва бележат ръст, но през февруари се наблюдава понижение в броя на записаните туристи от Македония и Румъния, които често посещават България. Това означава преразпределяне на пазарите.

Председателят на ДАТ опроверга коментираната в общественото пространство теза, че Русия бойкотира почивките у нас. По думите й проблемът с резревациите идва от това, че тази година руснаците ще изберат много по-късно къде ще почиват, тъй като в момента борбата за всички световни пазари към Русия е много голяма и всяка една държава дава съответните бонуси.

Заради това се очаква руснаците да изберат едва в края на април и в началото на май да започнат активните записвания.

Анелия Крушкова коментира, че не само в България, но и във всички останали дестинации има намаление в записванията.

Относно въпросът за спада на цените в туристическия бранш председателят на ДАТ уточни, че това е въпрос на частния бизнес, който решава дали ги свали или не. „Ние трябва да имаме обективната цена за качеството, което предлагаме", посочи обаче тя.