Министерството на туризма ще подпомага популяризирането на Пловдив като Европейска столица на културата 2019 година, съобщават от ведомството. То е сключило с Общинската фондация "Пловдив 2019" рамково споразумение за съвместна дейност и сътрудничество в подкрепа на домакинството на града за инициативата.

Проектът се организира и ръководи изцяло от фондацията, а министерството ще подпомага за популяризирането му. Това ще става като се акцентира на Пловдив и България като дестинация с хилядолетна история и разнообразни възможности за туризъм.

Двустранното партньорство има за цел повишаване на интереса към Пловдив като туристически маршрут, както и към реализацията на европейска столица на културата 2019 г. От министерството подчертават, че инициативата е с огромна международна и национална значимост.

Ще бъдат обединени условията за ефективен маркетинг при промотирането на България и Пловдив като атрактивни дестинации с богато културно-историческо наследство.

Пловдив е сред най-предпочитаните културно-исторически дестинации на България. Над 447 хил. туристи са пренощували в местата за настаняване с минимум 10 легла в областта за първите 11 месеца на миналата година. По данни на НСИ това представлява ръст с близо 11 % спрямо същия период на 2015 година.

Около 942 хил. души (почти 8 % повече) са реализираните нощувки за този интервал. 11 % е ръстът при чуждите граждани. Общо над 40,4 млн. лева са приходите от нощувки. Ръстът е близо 10 %.

Логото на Пловдив като европейска културна столица ще присъства в дизайна и оформлението на българските национални и информационни рекламни щандове на международни изложения, както и на специализирани за такъв тип туризъм.

Рекламно-информационните материали ще се подготвят от министерството. Те ще включват данни и визията на Пловдив в тематични събития и изложения.