Снимка Унгарският вестник “Реггел” публикува материал посветен на възможностите за туризъм, които предлага България.

Той е с информационен характер и максимално насочен към организацията на ваканционното пътуване до България на едно унгарско семейство. Подзаглавието на материала е “В България уважават и ценят унгарските туристи. От Унгария за България има преки полети и автобусни линии. Ежедневната храна е по-евтина от Гърция, Италия даже и от Балатон”.

В материала са описани крайбрежията на Несебър, Слънчев бряг и Златни пясъци в сравнение със същите в Гърция, като се отбелязва, че “това е единственото нещо в тази красива Балканска държава - България, останало непроменено. 90 % от хотелите в България са обновени. В тях има басейни, сауни, климатици, въпреки че тук не е толкова топло, колкото в Гърция”.

Авторът с носталгия отбелязва, че през 70-те и 80-те години само за летния сезон от Унгария в България са идвали над 10 000 души.
В заключение се отбелязва обаче, че от миналата година насам е започнал процес на преоткриване на българското Черноморие.

След 12 годишна пауза, от миналата година унгарските туристически бюра започнаха отново да пускат чартърни полети за Варна и Бургас.
В статията се подчертава, че вече няма пречки от Будапеща или от която и да е точка в Унгария да се пътува пряко с автобус до съответния български туристически обект.

Авторът цитира данни, според които 40% от туристите, избират да пътуват със собствен автомобил до България, въпреки слабата обществена сигурност. Добавен е и коментара, че “който не се страхува от престъпници в Унгария, няма причини за се страхува от престъпността и в България.
Българите много ценят и уважават унгарските туристи”- завършва статията.

От Министерството на културата и туризма отбелязват, че унгарските туристи, избрали България, за да прекарат своята лятна почивка през миналата година са били 33 028 души. Това е с 51.17% повече от броя им през 2003 година.

Възходящата тенденция в ръстовете продължава и през тази година. Само през изминалия месец май унгарските туристи в България са се увеличили с 19.8%, спрямо броя им за същия период на 2004 година.