Екзотичната идея да бъдат направени два подводни музея, които да показват потънали кораби в Черно море е хрумнала на океанолога проф. Петко Димитров, ръководител на отдел "Морска геология и археология" в Института по океанология към БАН във Варна.

Идеята е на дъното да бъдат обособени подводни музеи, до които да се правят туристически разходки на дълбочина до 120 метра. Така спускането до отломките на потънали кораби може да се превърне в атракция, която да доведе до бум на туризма, смята Димитров, цитиран money.bg.

Черно море е изключително богато на подводни природни забележителности и останки от древни селища. Потъналите край Варна кораби са многобройни, показва дългогодишната работа на проф. Петко Димитров.

Идеята, която други страни вече са реализирали, е представена пред местни фирми, тъй като една подводна лодка с капацитет до 15 места струва между половин и един милион евро.

Засега обаче липсва инвеститорски интерес в тази посока, разкри проф. Димитров. Според него липсата на достатъчно финансови средства е основна пречка за задълбоченото проучване на подводните артефакти. Подходяща техника, както и обучени дълбоководни водолази не липсвали. Изследванията обаче излизали скъпо.

Пречка пред реализацията на проекта би се оказала и липсата на солиден контрол върху иманярските атаки. Няма и изградена система за охрана на подводното културно-историческо наследство, е мнението на морския учен.

Програма на Института по океанология подготвя изучаването на подводните обекти, тяхното разположение и заснемане. Картата на потъналите кораби трябва обаче да е секретна.

Имало е случай през 2002 година на открит край Калиакра кораб от IV век, натоварен с амфори. Пет години по-късно е установено, че амфорите, лежащи на 82 метра дълбочина, са станали жертва на иманяри.

На морското дъно край Варна е възможно да има военни кораби, които да са опасни. През Втората световна война край родния бряг са били потопени доста кораби. Едва ли всички боеприпаси са намерени, смята проф. Петко Димитров.