Нови туристически пакети предлага Враца на наши и чужди туроператорски фирми. Те целят привличането на туристи към региона като обхващат тематични посещения и опознаване на региона от различни гледни точки.

Двудневните пакети са четири: "Хлябът на трибалите"; "Древната писменост на трибалите", „Виното на трибалите" и „Враца - красотата на природата", съобщава БНР.

По първия пакет туристите пристигат в мездренското село Типченица, откъдето е предвидено пътуване и посещение на действаща воденица в село Зверино и на манастира "Седемте престола". Вечерята е в магерницата на манастира с дегустация на национална българска кухня. На следващия ден е обходът на "Калето" в Мездра с беседа за обекта и демонстрация на приготвяне на хляб от едрозърнестата древна пшеница лимец - хлябът на племето трибали, обитавали тези земи. Обиколката завършва във Враца с посещение на местността "Градището", където от няколко години текат активни археологически експедиции. Под светлината на факли и допълнителни декори за туристите вечерта е подготвена артистична възстановка на дионисиев ритуал "Магията на виното" и впечатляващо огнено шоу.

Вторият пакет "Древната писменост на трибалите" старитра от село Горна Бешовица и посещение на местността "Шупловица" край село Царевец и пещерата със скални рисунки. Вечерта туристите ще дегустират местни храни и напитки в горска вила, на следващия ден ще посетят къщата на баба Илийца в село Челопек, а след това ще стигнат и до историческия връх Околчица. В програмата е включен обход и на природната забележителност Божия мост край село Лиляче, където вечерта има отново огнено шоу и Дионисиев ритуал.

Третият пакет "Виното на трибалите" почти следва първият, но акцент в него е посещение на винарна във Враца и посещение на една от забележителностите на града - "Хижата".

Четвъртият двудневен пакет "Враца - красотата на природата" стартира отново от село Типченица и включва разглеждане на природния феномен Ритлите край село Люти брод, връх Околчица над Враца, пещерата Леденика, прохода „Вратцата" в местността „Градището", вечеря на открито в туристически заслон край града, посещение на манастира "Иван Пусти" и на Божия мост.

Тридневните обиколки на региона са озаглавени „Враца - град като Балкана - древен и млад" и са в два варианта. В предложението влизат настаняване в хижа във Врачанския балкан, възможност за езда, посещение на пещерата Леденика и обход на екопътеки, посещение на Божия мост и Куртпашовата кула в града, на Етнографския музей и част от природните забележителности, включени в двудневните пакети.

Очаква се тези туристически пакети да бъдат предложени и включени в новия туристически сезон за Враца. Част от демонстрациите и атрактивните ритуали бяха представени на провелата се туристическа борса в София "Ваканция Спа Експо `2012". А Дионисиевият ритуал получи отличие от Министерството на икономиката и туризма като най-атрактивен и впечатляващ подход за привличане на туристи.