В морето край Кранево след аварията в пречиствателната станция и скъсаната тръба се е изливала пречистена вода. Това заяви служебният министър на туризма Евтим Милошев в студиото на Нова телевизия. след като през уикенда службите отправиха официално препоръка гражданите да не се къпят в морето край Кранево и Албена. Препоръката идва близо 20 дни след аварията, която се е случила на 4 юни. В самото прессъобщение на РИОСВ-Добрич датата на аварията не се посочва, а се позовават на пробите, взети на 21 юни, от които установеното наличие на "чревни ентерококи" и "ешерихия коли".

До 2-3 дни в морето край Кранево ще може да се плува без ограничения, тъй като се очаква пробите да се нормализират, увери Евтим Милошев, а и установените "чревни ентерококи" и "ешерихия коли" са само със завишени норми, но не и критично.

От думите му обаче стана ясно, че Министерство на туризма няма никакво отношение към чистотата на водата, а функции и съответно отговорностите са разпределени между МОСВ - които отговарят за химическия състав, МЗ - които отговарят на микробиологичния, и МРРБ, които са собственик на авариралото пречиствателно съоръжение.

Осигурени са средства за спешен ремонт на пречиствателната станция, той ще завърши до 10 дни.

РЗИ-Добрич съобщи за замърсяване край Албена три седмици след авария

РЗИ-Добрич съобщи за замърсяване край Албена три седмици след авария

Има вероятност да настъпи потенциален риск за здравето при къпане

На въпрос защо властите с такова закъснение обявяват и аварията, и замърсяването, Милошев обясни, че е необходимо време и топлина, за да се развият микроорганизмите.

Министърът призна за дефицита на работна ръка в туристическия бранш. "Този проблем ме удари още в началото", заяви Милошев, но обясни че и този проблем не е обхвата на министерството, а и всички сектори са засегнати, не само туризма.

Консулските служби работят целогодишно, не може с магическа пръчка да се смени цялата концепция', смята Милошев.

Относно цените на почивката на нашето Черноморие, а и вътре в страната, той подчерта, че държавата не може да контролира свободния пазар. "В концесионните договори има заложени минимални и максимални цени. Те се обявяват в началото на сезона. Има места, на които цените са намалени, има и такива с ръст от 10-20%, зависи колко добре е уреден конкретния плаж", допълни служебният министър.

Морската вода край Албена не показва отклонения след авария в пречиствателната станция

Морската вода край Албена не показва отклонения след авария в пречиствателната станция

Предвиждат 13 млн. лв. за ремонт и модернизиране на ПСОВ "Албена"