Жирардели и Стоичков откриха ски-сезона в Банско Световните шампиони в алпийските ски Марк Жирардели и Ханес Тринкъл и футболната легенда Христо Стоичков бяха голямата атракция днес на откриването на ски-сезона в Банско.

На изкуствен сняг, при мокър дъжд и положителни температури, петкратният носител на Световната купа Жирардели направи демонстрационно спускане на пистата в местността "Бъндеришка поляна" наречена на друг голям световен алпиец – Алберто Томба, който миналата година стана рекламно лице на пиринския курорт.

Тринкъл, който неотдавна прекрати състезателната си кариера, не можа да се спусне заради контузия. Заедно с Жирардели той сподели чудесните си впечатления от ски-центъра в Пирин планина, от неговите модерни съоръжения и добре развита инфраструктура.

Жирардели определи писта “Томба” като много тежка и атрактивна. Според него тя е подходяща за големи състезания, а условията в района са добри и за хора, които не карат добре ски.

Илюстрация на това бе спускането на Христо Стоичков, който бе бурно аплодиран от многобройната публика. На шеговит въпрос за колко време като специалист би научил Стоичков да кара добре ски, Жирардели отговори, че няма да му е необходимо повече време, отколкото на Стоичков да научи него да играе добре футбол, информира БНР.

В момента общата дължина на ски-пистите в Банско, заедно със ски-пътищата е 65 км. Най-високата точка на ски центъра е 2600 метра надморска височина, а най-ниската - на 990 метра.

Едно от нещата, които правят Банско уникално място, според специалистите, е именно възможността скиори и сноубордисти да свържат тези две точки с непрекъснато каране по 16-километрово трасе. Долните 7 километра са оборудвани с над 40 съоръжения за изкуствен сняг и осветление.

Общата дължина на ски-лифтовете в ски-центъра е 26 километра, което дава възможност на около 9 000 души да го посещават и да карат ски.

По данни на община Банско в града има 38 хотела, 5 почивни станции и много други обекти и частни квартири с обща леглова база от 4500 легла. Шест нови хотела, между които един петзвезден от веригата “Кемпински” ще отворят врати за идния сезон, с което ще се добавят приблизително 950 легла.

Много оптимистични са очакванията за предстоящия сезон на туристическите сдружения в Банско, техните прогнози сочат, че през започващия сезон чуждестранните туристи ще бъдат с 30 процента повече от миналата година и броят им ще надхвърли 20 000 души.