Иновациите са ключов инструмент за устойчиво развитие. Иновациите са отражение на националните амбиции за бъдещето и ефективността на взаимодействие между държавните институции, бизнеса, науката и образованието.

Това заяви президентът Румен Радев, който участва в 15-ия национален иновационен форум "Иновации и икономически растеж". 

Форумът очертава проблемите, но дава и насоките в тази област. Днес иновационната дейност в Европа и България е изправена пред редица предизвикателства. "Европа изостава от световните иновационни лидери като САЩ, Корея и Япония, където съревнованието на политическата арена за надмощие се реализира чрез иновациите", подчерта държавният глава.

Според него там, където има разбиране, има една много добра симбиоза между бизнес, държава и образование. Европа има и друг проблем - нехармоничното развитие на отделните държави, каза той.

Президентът изтъкна, че светът върви от количествен към качествен скок и то точно в областта на иновациите. Ние не сме способни с такъв дял на финансиране на арената, където се води голямото съревнование. Като съвкупност на иновационния продукт, ние все още сме далеч от нашите амбиции и възможности, констатира президентът.

Специално за България нещата не стоят по най-добрия начин, изтъкна държавният глава. Той настоява за равномерно разпределение на образователната и научна инфраструктура, защото това е най-добрият начин за постигане на икономическо и устойчиво развитие.

Държавният глава коментира, че трябва да има такива фирми, които залагат на иновациите, защото те са бъдещето. Днес е време да отчетем и това, че ни остава една година до приключване на програмния период, но е видно, че хората с възможности срещат затруднения при реализацията на своите програми, отчете президентът.

По думите му ние сме далеч от Европа и от постигане на нашите собствени цели от процент и половина в иновациите и икономическия растеж. Основният инвеститор е българският бизнес и чужди организации, а не българската държава.

"За това трябва да се бие камбаната и да се алармира, защото ние все още сме далеч от нашите амбиции и възможности. Това разкрива дълбока институционална недостатъчност за реализиране на политиките за иновации", акцентира Румен Радев.

Той смята, че България е сред плахите иноватори, но "ние сме смели хора". "Аз мисля, че имаме достатъчно основа и постижения, за да се разгърне добра политика за сериозни резултати в областта на иновациите и икономическия растеж. Важно е, че форумът събира съмишленици на всички иноватори в България за това да мислим как иновационната дейност да намери широко проявление в страната", каза държавният глава.

Той е сигурен, че иноваторите най-добре отчитат моделите и тенденциите, с което ги призова да бъдат по-смели в своите искания. Иновативността винаги е била присъща на българина, смята държавният глава.

Държавният глава Румен Радев връчи наградите в Националния конкурс "Иновативно предприятие на годината". С грамота и статуетка в категория "Зелена иновация" беше отличена "Интернешънъл Пауър Съплай" АД за разработването на модулна автономна хибридна токозахранваща система за управление и съхранение на добита електроенергия от възобновяеми енергийни източници.

В категория "Пазарно лидерство" грамота и статуетка получи "Ултрафлекс Корпорейшън" ООД за разработване на новаторска система за индукционно нагряване.