Червен код за екстремно високи температури - най-висока степен на предупреждение за опасни температури - е обявена в 17 области на страната за днес, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Ще бъде много горещо с максимални температури 41°-44°C.

Петима починаха от жегите в София
Обновена

Петима починаха от жегите в София

Пийте вода, но не и алкохол, съветват лекарите

Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик. 

При екстремно високи температури на гражданите се препоръчва да пазят себе си и да помагат на уязвимите и чувствителни хора и да спазват съветите на властите. Може да се очакват повреди в инфраструктурата.

В останалите области от страната е в сила оранжев код също за много високи температури. В областите Видин, Софийска област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Кърджали, Бургас, Варна и Добрич ще бъде много горещо с максимални температури 38°- 41°C. По морския бряг - 32°- 35°C. При тази степен на предупреждение високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.