В 17 области в страната за утре е обявен оранжев код. За областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен и Смолян той е за вятър и сняг, съобщиха то НИМХ.

За областите Добрич и Варна оранжевият код е за вятър. От НИМХ - филиал Варна предупреждават за усилване на вятъра от север - североизток до 15-20 м/с през нощта на 24 срещу 25 октомври и през деня на 25-ти. Силният вятър в продължение на 36 часа ще създаде значително ветрово вълнение, достигащо до 4-6 бала по крайбрежието, посочват от института.

Възможно е да се създаде опасност от падащи предмети, дървета, сухи клони, елементи от покривни конструкции и др. Водачите на МПС по възможност да паркират на безопасни зони, попадащи извън обсега на дървета, осветителни стълбове, билбордове и др.

За област Бургас е за вятър и дъжд. Ще духа североизточен вятър със скорост от 15 до 20 м/сек, и пулсации до 25 - 28 м/сек. Очаква се и вълнението на морето по крайбрежието да се усили до 4-5, на север от Шабла и на юг от Бургас до 5-6 бала. В областта ще има и значителни валежи с количества на места до 40 -50 л/кв.м.

За областите Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив и Пазарджик е за дъжд и вятър. Очакват се значителни валежи с количества на места до 40 -50 л/кв.м. Ще бъде ветровито със скорост на вятъра 15-20 м/сек. и пулсации до 25 м/сек.

В четири области - Враца, Плевен, Русе и Силистра е обявен жълт код за вятър. Ще бъде ветровито със скорост на вятъра до 15-20 м/сек. Жълт код за сняг е обявен в пет области - Област София, София град, Перник, Кюстендил и Благоевград. Дъждът ще преминава в сняг. Ще духа север-североизточен вятър със скорост до 10-15 м/сек.

Днес, в резултат на оттичането на реките водните нива в страната ще продължат да се повишават към устията им. През следващите 24 часа, вследствие на измерените и прогнозираните количества валежи от дъжд, значителни повишения се очакват в басейните на реките.

Предвид динамичната метеорологична обстановка, както и действието на нарушители на естествения режим на реките, съществува риск от локални, внезапни наводнения.