Хубавото време свършва.

Очакват ни още до два дни приятни температури, след което ще последва занижаване на стойностите. Това заяви пред БНТ метеорологът от НИМХ Анастасия Стойчева.

От неделя температурите ще се понижат чувствително.
Очакват се дневни стойности между 12 и 17 градуса. По-сериозно застудяване ще има следващата сряда и четвъртък. Застудяването ще бъде съпроводено и с усилване на вятъра.

Очаква се сутрешните температури през следващата седмица да падат под нулата.

В планините над 1 000 м ще започне да вали сняг, като се очакват и валежи от дъжд в по-ниските части. Те ще са по-значителни в Югозападна България.

Към края на месеца може да се очаква краткотрайно завръщане на слънчевото време.

Облачно на изток, слънце на запад

Облачно на изток, слънце на запад

Максимални температури от 15 до 25 градуса…

Междувременно Топлофикация "София" има пълна готовност да пусне парното в столицата.

Пред обществената медия Елизабет Павлова от дружеството посочи, че решението за точната дата на пускане на парното ще се вземе в понеделник, като от Топлофикация поддържат постоянна комуникация с НИМХ.

Припомняме критериите за пускане на парното - трябва да има три последователни дни със средна денонощна температура под 12 градуса, както и прогноза за трайно застудяване на времето.

Потребителите трябва да изпълнят няколко неща:
- да освободят винтилите на парното максимално, за да се обезвъздуши системата. След това могат да настроят винтилите на комфортната им температура;
- да приключат ремонтите, които извършват, и да запълнят източените вътрешни инсталации. В противен случай, това ще бъде знак, че ремонтите продължават.

Директорите на болнични заведения, училища и детски градини вече могат да направят заявление в Топлофикация "София", след което в рамките на ден топлоподаването към тях ще бъде изпълнено.