НИМХ издаде оранжев код за порои и гръмотевици в 9 области на България. Предупреждението е в сила за Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Перник, Пазарджик, София област и София-град.

За други 7 области кодът е жълт. Това важи за Велико Търново, Плевен, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Благоевград и Кюстендил.

Днес над западната половина от страната, ще се развива купесто-дъждовна облачност, на много места ще има краткотрайни валежи, около и след обяд с гръмотевични бури.

В Северозападна България, Западния и Централния Предбалкан и Рило-Родопската област ще има локални интензивни и значителни по количество валежи, достигащи и надхвърлящи 30-50 mm. В източните райони, ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността и по-късно през деня на отделни места на юг от Стара планина ще превали дъжд.

Вятърът ще бъде слаб до умерен от изток-югоизток, в западната част от страната ще се ориентира от северозапад. Температурите ще бъдат в широки граници: от 20°-21° в Западна България до 28°-30° в Източна, в София - 21°.

Над планините облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места, главно в масивите от Западна и Централна България ще има интензивни, краткотрайни и значителни по количество валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток.

Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 17°, на 2000 метра - около 10°.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа до умерен източен вятър. Максималните температури ще са 23°-26°. Температурата на морската вода е 22°-23°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.