Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Това съобщават от НИМХ.

Облачността и над източните райони ще се увеличи, ще е значителна и на много места ще има валежи от дъжд. Локални, временно интензивни и значителни по количество ще са валежите през деня в Западна и Централна България, а към вечерта и през нощта срещу неделя - и в Източна.

Оранжев и жълт код са обявени за повечето области на страната заради очакваните валежи.

Оранжев код е обявен за Благоевград, Велико Търново, Враца, Габрово, Ловеч, Плевен, Русе и Търговище. Жълт код е обявен за Видин, Кърджали, Кюстендил, Перник, Пловдив, Силистра, Сливен, Смолян, София-град, София област, Стара Загора и Шумен.

Кодовете не са в сила за Бургас, Варна, Добрич и Хасково.

По преминаването на фронта от запад на изток ще има и гръмотевици. В северозападните райони вятърът ще се ориентира от запад-северозапад ще е слаб до умерен; в останалата част от страната ще е от юг-югозапад - умерен, временно и силен.

Максималните температури ще са от 19-20 градуса в западните до 29-30 градуса в източните райони.

В планините облачността и над източните райони ще се увеличи и ще е значителна. На много места ще има валежи от дъжд, значителни през деня в Западна и Централна България, а към вечерта и през нощта срещу неделя - и в Източна. Ще има и гръмотевици. Вятърът в масивите в северозападната половина на страната ще се ориентира от северозапад ще е умерен и силен; в източната и по високите части ще остане от юг-югозапад, ще е временно бурен. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 18 градуса, на 2000 метра - около 12 градуса, но с преминаването на студения атмосферен фронт ще се понижават.

Над Черноморието облачността ще се увеличи и след обяд ще е значителна. Ще има и валежи от дъжд, в отделни райони с гръмотевици, значителни - през нощта срещу неделя. Ще духа умерен до силен вятър от юг. Максималните температури ще бъдат 24-27 градуса. Температурата на морската вода е 21-22 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Атмосферното налягане е и ще остане по-ниско от средното за месеца.