Синоптиците предупреждават за опасно студено време в събота. За повече от половината страна е обявен оранжев код за ниски температури, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупредителен оранжев код за опасно студено време е в сила за 16 области на страната. Това са: Кюстендил, Перник, София, София област, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра.  

Жълт предупредителен код е обявен за 12 области: Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Бургас, Варна и Добрич.

Двата кода предупреждават, че се очакват много ниски температури, които могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни, деца и бездомници. Синоптиците призовават гражданите да слушат съветите на властите.

Според прогнозата на НИМХ през следващото денонощие ще бъде почти тихо и студено. На много места в Северна България и високите котловинни полета на Западна България минималните температури ще са ниски, между минус 20 и минус 15 градуса.

В Горнотракийската низина и по Черноморието ще са между минус 10 и минус 5 градуса.

Мъгливо ще бъде преди обед по поречието на Дунав. Там температурите ще останат ниски, а видимостта ще се подобрява следобед. Над останалата част от страната ще бъде предимно слънчево.

Очакваните максимални температури в Северна България ще са между минус 7 и минус 8 градуса. В Южна България те ще бъдат около 0 градуса, прогнозират още синоптиците.